Newsletter

Zajímavé funkce chytré domácnosti

O chytrém bydlení toho bylo již napsáno hodně. Nicméně stále zůstává jedna otázka na pořadu dne. Co mi automatizace domu přinese? Když se dostaneme do fáze rozhodování a jsme připraveni přistoupit k realizaci, vyvstává klíčová otázka. Jakého dodavatele vybrat?

Zajímavé funkce chytré domácnosti

Oblíbená funkce odchodové tlačítko

Co mi automatizace domu přinese
Na to existuje jednoduchá odpověď: zvýšený komfort, úsporu energií a času, pocit bezpečí, designové prvky v interiéru a zvýšení hodnoty nemovitosti.
Pro inspiraci můžete sledovat názorné ukázky na Youtube, stačí se jen trochu ponořit do vyhledávání s klíčovým slovem „marketing HDL Automation s.r.o.“.
 
Odchodové tlačítko
Při odchodu z domu se stiskem jediného tlačítka zhasnou světla, vypnou se navolené spotřebiče, případně se zamknou dveře a aktivuje se zabezpečení. Do tzv. scény ODCHOD lze zařadit i žaluzie, zda mají být během nepřítomnosti vytaženy či zataženy. Díky meteostanici lze zohlednit počasí a měnit nastavení v čase. Vše lze jednoduše ovládat pomocí aplikace i vzdáleně.

Simulace přítomnosti
Odjíždíte na dovolenou a nechcete nechat dům prázdný? Automatizace domu vám pomůže, aby zůstal obydlený i ve vaší nepřítomnosti. Večer zapne světla, spustí televizi či hudbu, zatáhne závěsy a vytvoří dojem, že je v domě někdo přítomen.
Simulace-pritomnosti.png

Noční vstávání
V duchu výstižného hesla „S chytrou domácností nezakopnete“, když se posadíte na posteli a spustíte nohy z pelesti, senzory aktivují nouzové osvětlení cesty na sociální zařízení. Nemusíte nikoho rušit, a až se vrátíte do postele, světla se sama vypnou.
Nocni-vstavani.png

Ranní vstávání
Zde by se skvěle hodilo heslo „S chytrou domácností nezaspíte“. Jestli vás probudí zvonění budíku nikdo nezaručí, ale určitě na to myslí automatizace domu. Roztáhnou se závěsy, v případě nedostatečného osvětlení se rozsvítí v ložnici a také v koupelně. Topení předem vyhřeje místnost na komfortní teplotu. Poté stačí jen zapnout rychlovarnou konvici nebo kávovar, což je další úkol, který zvládne chytrá domácnost.
Ranni-vstavani.png

Jakého dodavatele vybrat?
Zdánlivě nejdůležitějším faktorem může být cena, avšak při výběru je vhodné zvážit i jiná kritéria. Automatizace začíná projektem systémové elektroinstalace, který je nutnou součástí stavební dokumentace. Nemusíte mít všechny prvky automatizace od jednoho dodavatele, ale je důležité, aby vybrané prvky spolu komunikovaly a daly se zapojit do jednoho systému. Volba mezinárodního standardu KNX může tento proces usnadnit, neboť s ním pracuje řada výrobců a prvky jsou kompatibilní. Realizační společnost by měla být proškolena na implementaci systémové automatizace. Nezapomeňte se také podívat na reference jak samotného realizátora, tak jeho dodavatelů.