Newsletter

Chytrá domácnost střízlivýma očima

Chytrá či Smart domácnost se skloňuje ve všech pádech, většinou ve spojení s inteligentními spotřebiči a zařízeními. Chytrá domácnost by měla ale být o stupeň výše a zajistit souhru technologií, které doma máte. Měla by myslet za vás, starat se o váš komfort, šetřit náklady na energie, předcházet haváriím. Pojďte se na Smart řešení podívat střízlivýma očima, a kromě plusů uvést také úskalí.

Chytrá domácnost střízlivýma očima

Zvýšení komfortu a úspora času
Proč věnovat čas, úsilí a finance do vybudování inteligentní domácnosti, je zvýšení komfortu. Pohodlí přinese především automatizace, již zmíněná souhra jednotlivých funkcí chytrého bydlení dle časového harmonogramu nebo čidly naměřených hodnot. Topíte pouze v místnostech, které užíváte a v době, kdy jste doma, setmí se a žaluzie se samy zatáhnou a rozsvítí se, žaluzie se naklápí dle slunečního svitu, aby se ušetřilo za topení či klimatizaci.
Pro někoho je komfort i možnost dálkového ovládání přes mobilní telefon, i když ani to samozřejmě nevylučuje použití nástěnných ovladačů, nádherných designových interiérových prvků domácí automatizace.
Úspora času je už diskutabilní, ale alespoň ulehčíte své hlavě, neboť jí odpadne část starostí o domácnost.  

3-2.png

Snížení nákladů na energie
Chytrá domácnost může vést ke snížení nákladů na energie. Netopíte a nesvítíte zbytečně, topení se při otevření okna vypne, využíváte maximálně sluneční svit.

Vše pod dohledem
Čidla představují „uši a oči“ vaší domácnosti. Snímají hodnoty, které jsou potřeba pro provedení logických akcí. Navíc detekují úniky vody, plynu, monitorují kvalitu prostředí jako je vydýchanost vzduchu daná zvýšeným obsahem CO2, špatnou intenzitu osvětlení atd. Odhalený únik alarmují a zároveň automaticky zavřou přívody médií, a tak zabrání vzniku havárie.
Pokud používáte mobilní aplikaci, o všem víte i mimo domov a můžete včas zasáhnout.

Aplikace-HDL-ON-hotel.png

Vyšší investice
Domácí automatizace je součástí elektroprojektu. Ve srovnání s klasickou elektroinstalací je ta inteligentní o něco dražší. Je jen na vašem uvážení, kolik jste za zvýšený komfort a budoucí úspory energií ochotni zaplatit.

Bezpečnostní riziko
I když jsou chytré domácnosti na obecné rovině bezpečné, určitému kybernetickému riziku se nevyhnete. Hackeři se mohou dostat do vaší domácí sítě, obzvláště při použití bezdrátového řešení. Kabelová varianta je podstatně bezpečnější, a pokud nevyužíváte vzdálené ovládání, nemusíte svá data ani ukládat do cloudu. Datagramy běhají pouze ve sběrnici, ke které by se musel někdo fyzicky připojit.

Obtížná integrace
Sladění různých technologií je opravdu oříškem i pro chytrou domácnost. Jednoduchým řešením je přenést úkol na systémového integrátora, proškolenou elektroinstalační firmu, která vám navrhne technologie, které spolupracují a vše propojí do jednoho systému. S plánováním chytré domácnosti je nejlépe začít už od elektroprojektu.
HDL Automation s.r.o., dodavatel řešení automatizace budov, si vyškolil širokou síť partnerských elektroinstalačních firem, a navíc nabízí i vytvoření elektroprojektu.

shutterstock_106703744.jpg