Newsletter

KNX standard či levnější alternativa Buspro?

Elektroinstalační firmy často řeší otázku, zda při řešení automatizace budov zvolit mezinárodní standard systémové elektroinstalace KNX nebo jít cestou obvykle levnější alternativy vázané na jednoho výrobce.

KNX standard či levnější alternativa Buspro?

Funkce chytrého domu

Všechny systémy splňují požadovaný výsledek, a to je ovládání a automatizace osvětlení, vytápění, ventilace, klimatizace, stínění, zabezpečení atd. s možností vytváření různých scén. K ovládání slouží nástěnné ovládací panely tlačítkové, dotykové, s LCD displejem nebo aplikace více či méně uživatelsky přívětivé. V čem se systémy liší?

Systém KNX je celosvětově rozšířeným a jediným mezinárodním standardem pro řízení budov a vzhledem k jeho kvalitě častým řešením zejména v západní Evropě. Odpovídá požadavkům mezinárodních norem a představuje jasně definovanou systémovou platformu, v níž produkty od různých výrobců KNX spolupracují.  Jednotlivé komponenty různých výrobců se dají i vzájemně nahrazovat, čímž je zaručena nezávislost na jednom dodavateli. Značka HDL nabízí ucelenou řadu základních prvků, jako jsou relé, stmívače, ovladače na zeď, senzory atd.

Značkovou alternativou je HDL Buspro, systém vyvinutý výrobcem HDL Automation. Oproti konkurenci je zcela výjimečný tím, že je založen na sběrnicovém řešení stejně jako KNX. Další výhodou oceňovanou řadou elektroinstalátorů je jednoduché zvládnutí problematiky nastavení. Vzhledem flexibilitě systému cena odpovídá rozsahu a je příznivější v porovnání se standardem KNX.

Bezdrátová verze Buspro Wireless nevyžaduje rozvod datových kabelů, protože komunikuje bezdrátově na evropském vyhrazeném pásmu SRD. Systém může pracovat samostatně, nebo v propojení s kabelovým řešením Buspro. Bezdrátové rozšíření technologie Buspro řeší neinvazivně instalaci systému automatizace bez nutnosti rozvádění datového sběrnicového kabelu, často používané pro rekonstrukce. Spolu s Buspro tvoří hybridní systém kombinující výhody obou světů.

Každý z uvedených systémů má své pro a proti. Do finálního rozhodnutí vstupují i jiné faktory, než je cena a jednoduchost nastavení, jako je přání zákazníka, design ovládacích prvků, kvalita, reference, technická podpora, spolehlivost a důvěryhodnost partnera. HDL Automation s.r.o. se snaží naplnit i tyto parametry.

Egennberg-Cesky-Krumlov,23-(1).jpg
Český Krumlov, Galerie v bývalém pivovaru Egennberg – řízení osvětlení, stěžejní prvky – M/DALI a spínací členy 10 A a 16 A ovládají více jak 900 svítidel.

Rezidence-ZC.jpg
Rezidence v západních Čechách – komplexní systém automatizace v KNX standardu