Newsletter

Synergie komfortu a úspor energií

Stále se zvyšující ceny za energie zatlačují do pozadí požadavek na komfort. Správně nastavená chytrá domácnost pracuje na úsporách při zachování komfortu bydlení. Co je dobré si ohlídat?

Synergie komfortu a úspor energií

Nejvíce se v domácím rozpočtu utrácí za vytápění. Chytrá domácnost neřeší, zda máte tepelné čerpadlo, plynový kotel nebo jste připojeni na dálkový rozvod tepla. Co dokáže, je nastavit zónovou regulaci vytápění, tzn. topíte pouze v místnostech, kde je potřeba, v době, kdy je potřeba a na teplotu, jakou považujete za příjemnou. Pokud do systému vytápění zařadíte i rekuperační jednotku, nejenom že propojíte větrání s vytápěním, ale zároveň využijete teplo z odcházejícího vydýchaného vzduchu. Hladinu CO2, který symbolizuje právě vydýchaný vzduch, můžete měřit a při její zvýšené hodnotě nechat zasáhnout systém automatizace domu. Jak? Světelnou či zvukovou signalizací, spuštěním ventilace, rekuperace atd.

V dalším kroku je potřeba se podívat na světla. Úsporné žárovky asi není nutné zmiňovat, ale při jejich propojení do systému chytrá domácnost ohlídá, aby se samo zhaslo při opuštění místnosti, aby se světla ztlumila při zapnutí televize a vypnula se hudba. A zde znovu narážíme na propojení komfortu s úsporou elektřiny.  Není to příjemné zasednout k večeři a stisknutím jednoho tlačítka se samo zhasne v kuchyni, rozsvítí se lampa nad jídelním stolem a namísto televize zazní oblíbená hudba. A nemusíte přemýšlet, zda se někde zbytečně nesvítí.

Zpět k úsporám. Systém lze nastavit sofistikovaněji a začlenit do něho také meteostanici a žaluzie, tak aby se klopily dle slunečního svitu a maximálně se využívala sluneční energie k vytápění nebo naopak v létě k odrazu slunečních paprsků a ušetření chodu klimatizace. Nastavit lze i spuštění žaluzií jako ochranu před silným větrem predikovaným meteostanicí.
Zabránit lze také nechtěným únikům vody, plynu, tím pádem zbytečnému úniku výdajů.  Senzory totiž sdružují vícero funkcí, daly by se nazvat ušima a očima domu. Kromě ochrany domácnosti před násilným vniknutím, varují i před haváriemi a nekomfortním vnitřním prostředím, viz již zmíněný vydýchaný vzduch nebo nedostatečné osvětlení.