Newsletter

Kolik peněz stojí chytré bydlení?

Když se řekne chytré bydlení, spoustu z nás hned napadne cena. Klademe si otázky typu „Kolik asi taková chytrá domácnost stojí?“, „Kolik jsem ochoten do toho investovat?“, „Musí to být velmi drahá záležitost, na kterou určitě nebudu mít peníze.“

Kolik peněz stojí chytré bydlení?

Tato představa je ale mylná. Automatizovaná domácnost či budova na nás může zanechávat dojem vysoké ceny, protože pro nás není standardní. Neznámé věci v nás zkrátka vyvolávají pocit nedostupnosti.
Jestliže se podíváme na základní funkce chytrého domu, jako je osvětlení, vytápění, klimatizace, zabezpečení či stínění, můžeme být v oblasti ceny poměrně klidní. Celková částka za tyto systémy se velmi podobá ceně za novou kuchyň, kterou si plánujete nebo jste si již pořídili do svého bytu či domu. Ve většině případů vám tedy chytrá domácnost váš rozpočet nijak zásadně nezatíží.



Pokud byste se rozhodli pro řízení více zařízení, které už můžeme považovat za nadstandard (audio a video, zavlažování zahrady, vířivka, parkovací asistent v garáži, kontrola kvality prostředí a další), částka se samozřejmě o něco zvýší. Stále se ale pohybujeme v cenách, které jsou přijatelné. Nemusíte se tedy bát, že byste museli na chytré bydlení šetřit desítky let.
 

 
Cena se také odvíjí od výběru ovládacích panelů neboli vypínačů. Ty se dají pořídit v provedení tlačítkovém za nízkou cenu, a pro náročné klienty jsou v nabídce dotykové panely za vyšší cenu.


 
Systémy chytrého bydlení si samozřejmě můžete pořizovat postupně, není pravidlem, že musíte mít všechno hned. Pokud si potřebujete rozložit finance, můžete si nechat díky HDL modulárnímu systému například zavést nejprve osvětlení a vytápění. Vyzkoušíte si ovládání domácnosti na omezeném počtu funkcí, snížíte náklady na energie a získáte čas k našetření finančních prostředků na rozšíření systému.