Newsletter

Bezpečí díky automatizaci domu

Zabezpečení domácnosti před fyzickým vniknutím do našeho soukromí je jednou z nejdůležitějších funkcí, kterou od chytrého bydlení očekáváme. Bezpečí je pro nás na prvním místě a ve spojení s automatizací domácnosti, která vyžaduje připojení řady elektronických přístrojů do internetu, musíme dbát i na kybernetickou bezpečnost.

Bezpečí díky automatizaci domu

Díky velmi široké nabídce čidel dokáže systém HDL zabezpečit domácnost proti zlodějům i proti nehodám, jako je například požár nebo únik vody a plynu. Systémy HDL umí spolupracovat s již v domácnosti používaným bezpečnostním systémem, a tím podporují zabezpečení celého domu. Se zabezpečením HDL neunikne naší pozornosti jakékoliv neoprávněné vniknutí, jelikož nám to chytrá aplikace v telefonu okamžitě signalizuje.



U chytrého domu často padne otázka, co se stane, když například vypadne proud? Dostaneme se vůbec do domu? Odpověď je, samozřejmě ano. Stále nám zůstává možnost mechanického ovládání, do domu se tedy dostaneme klasickým způsobem, pomocí klíčů a kliky na dveřích. Další obavou je nefunkčnost mobilního telefonu nebo výpadek internetového připojení, a tím způsobená ztráta ovládání domu. HDL nabízí kombinaci vzdáleného ovládání a nástěnných ovládacích panelů s příslušnou funkčností. Ovládací prvky jsou nejviditelnější a nejexponovanější součástí automatizačního systému, a proto je kladen zvláštní důraz na jejich design, tak aby zapadly do interiéru a spolehlivě sloužily.



Mnozí z nás si také kladou otázku, co se stane, když se nám náhodou hacker „nabourá“ do systému, když nám vzdáleně zablokuje některé funkce domu nebo bude chtít ovládat domácnost za nás. Představa, že nám někdo na dálku zhasne a bude zatahovat závěsy, vyvolává úsměv na rtech. Nelze ale opomenout, že do systému automatizace našeho domu je integrován i systém zabezpečení. Odemčené dveře už úsměvně nepůsobí. Z těchto důvodů je stále důležitější kybernetická bezpečnost, díky níž se můžeme spolehnout na systém, který je proti těmto problémům ošetřen.



I když si to prozatím nepřipouštíme, největší starost v době internetu věcí nám bude dělat ztráta dat a jejich případné zneužití. Asi by se nikomu nelíbilo, kdyby kamerový systém zaznamenával soukromí rodiny, a ukradené záznamy byly předmětem vydírání. Bezpečí si můžeme zajistit díky HDL automatizaci objektu, přičemž ovládáme celou chytrou domácnost aplikací Myjordomus, kterou si stáhneme do telefonu či tabletu. Následně se propojí všechny funkce ovládání domácnosti. Dům lze jednou aplikací ovládat odkudkoli, dosah není nijak omezený. Všechna data jsou samozřejmě šifrovaná a  využívá se bezpečnostních výhod cloudového řešení. Šifrovaná komunikace a řízený přístup pomocí bezpečnostních certifikátů jsou stejně bezpečné jako například v bance, tudíž je minimalizován únik dat a nabourání komunikace.